Характер не се придобива – или го имаш, или го нямаш

Изразът „Характер не се придобива – или го имаш, или го нямаш“ отразява популярното убеждение, че характерът на човека е нещо вродено и непроменимо. Според тази гледна точка, личностните качества и черти като сила на волята, честност, упоритост и добросърдечност, са част от естествената природа на човека и не могат да се развият или променят значително с времето.
Двете гледни точки по темата са, че:

  1. Характерът е вроден – Привържениците на тази идея смятат, че характерът на човека се формира още в ранното детство или дори се предопределя генетично. Според тях, хората не могат да променят основните си личностни черти, независимо от обстоятелствата или уроците, които получават през живота.

    Те вярват, че някои хора са по природа силни, честни или дисциплинирани, докато други не притежават тези качества и не могат да ги развият.
  2. Характерът се развива и изгражда – От друга страна, много психолози и философи вярват, че характерът е резултат от комбинация от вродени качества и възпитание, личен опит и усилия. Според тази теория хората могат да се променят и да развиват положителни черти чрез самоусъвършенстване, учене и адаптация към житейски ситуации.

    Тази гледна точка твърди, че чрез практика, трудности и опит човек може да изгради силен характер, като научи как да бъде по-търпелив, решителен и етичен.

    В действителност, характерът може да бъде както вроден, така и придобит. Докато някои аспекти на нашата личност може да са естествено по-силно изразени, личният избор и усилията играят огромна роля в оформянето на нашия характер през годините. Възпитанието, социалната среда, преживяванията и изборите, които правим, могат да формират и развиват качествата, които ни определят като личност.

    Затова смятам, че изразът „или го имаш, или го нямаш“ е крайно твърдение, което не взема предвид динамичната природа на човешкото развитие. Характерът може да бъде повлиян и променен чрез съзнателни усилия и житейски опит. Затова, въпреки че някои аспекти на характера могат да бъдат вродени, много от нашите качества и поведения са резултат от изборите, които правим ежедневно.

Google+ Comments