Грешки, които не бива да допускате при дизайна на осветлението в дома си

полилей за основно осветление

Осветлението е много важен елемент от интериорния дизайн. Експертите на магазини Орион познати още като lightluxury.bg в областта споделят мнението, че с неправилния подход към осветлението на практика се обезсмислят всички други аспекти от дизайна на помещенията в един дом. Поради тази причина е важно да обърнете внимание на процеса при избор на осветление, разположението на осветителните тела и всички други фактори, които допринасят за общия дизайн на стаята. След това трябва да обърнете внимание и на честите грешки, които се допускат в дизайна на осветителната схема на дома ви и да направите всичко възможно да ги избегнете. Ще погледнем кои са те и какви са методите, които се прилагат, за да не се допускат.

Игнорирате нивата на осветление

В модерния интериорен дизайн се говори за нива на осветление. Добре е те да бъдат три на брой във всяка стая. Първото ниво на осветление е свързано с основния източник на светлина в стаята. Постига се чрез силен източник на светлина в центъра на помещението.

Второто ниво е свързано с осветление на зони, в които се върши специфична работа. Например, в кухненското помещение ще са ви необходими допълнителни осветителни тела около работните зони, които да ви предоставят още светлина. Третото ниво е акцентираща светлина, която се използва за осветяване на определена част от стаята, или пък на обект в нея. Ако правилно използвате тези три нива на осветление, може да направите всяко помещение много по-приветливо и лесно използваемо.

Липса на осветление в работните зони

Не правете грешката да не включите работно осветление в съответните зони. Такова осветление ще ви е нужно в кухнята за да ви помага в приготвянето на храна, в спалнята, за да можете да четете и изобщо навсякъде в дома ви. Със сигурност е много по-лесно да изберем няколко красиви големи полилеи и да разчитаме на тях, че те ще свършат всичко необходимо. Истината е обаче, че колкото и качествени осветителни тела да монтираме, колкото и красиви и пищни да са те, няма как само с тях да постигнем оптималното осветление. Осветителните тела във всеки един магазин са описани подробно за какво помещение са подходящи и колко пространство биха могли да осветяват. Четете внимателно когато избирате, за да не стане така, че там където трябва да четете, всъщност светлината не ви достига дори да разпознаете коя книга сте хванали.

осветление за четене в спалнята

Лошо позициониране на осветлението

Помислете внимателно къде позиционирате лампите. Например, лампите за бюро трябва да се разположат от лявата страна, ако вие сте десничар. Работното осветление в кухнята трябва да е разположено така, че да не ви осветява отгоре или отзад, създавайки сянка в процеса. Затова в кухнята се препоръчват осветление за работна площ, което се монтира под секциите и шкафовете.

Размер на осветителните тела

Осветителните тела не бива да са нито твърде малки, нито твърде големи. Ако сложите голям полилей в малка стая, помещението няма да се усеща добре. По същия начин няма да е естетически издържано ако в голяма стая разположите твърде малки осветителни тела на тавана. Добре е да съобразявате размерите на помещението към размерите на осветителните тела, така че да не се създава дисбаланс.

Твърде ниско/високо разположени осветителни тела

Височината, на която разполагате осветителните тела, също е от голямо значение. Обикновено се счита, че светлината над масата в кухнята трябва да е на 70 до 90 см над повърхността на самата маса. Разбира се, трябва да вземете предвид и височината на хората у дома. Ако в семейството ви някой е висок, едва ли е добра идея да окачате полилеи и други осветителни тела твърде ниско.

Осветление, което създава сенки

Ако разположите осветителните тела на неподходящи места, често ще имате проблем със сенките, които създават. Това могат да бъдат сенки от самите хора, които са около осветителните тела, както и сенки на мебели и предмети, които са разположени в близост. Трябва да обмислите не просто къде да разположите осветителните тела, но и да го направите по начин, който не създава много сенки.

Грешната температура на осветление

Цветната температура е важна за осигуряване на комфорт в помещенията у дома. Светлината с по-малко келвини (2700 – 3000) е добър ориентир за повечето домове. По-студената светлина се постига с повече келвини, но тя е подходяща за работни помещения, в които ви трябва повече светлина. Помислете добре какви са предпочитанията ви за цветна температура, за да създадете комфортна среда у дома.

Добре е да внимавате за всички тези грешки и да имате предвид всички съображения, когато финализирате дизайна на осветлението у дома си. Само така ще си осигурите комфортна заобикаляща среда, която не прави компромис в практически аспект за достатъчно добро осветление.

Google+ Comments