Правопис ли?

Българинът става все по-неграмотен. Болно ми е…

Толкова хубав език имаме, а така сами да го съсипваме. Младежите предпочитат да пишат на латиница в интернет, по форуми и социални мрежи, за което наскоро бе доказано, че рефлектира върху правописа им. Специалисти езиковеди установиха, че все повече подрастващите изписват буквата “Ч” с числото “4” (честа онлайн практика), както и наместо “Ш” – “6”.

Преди няколко дни попитах дъщерята на семейни приятели, която е на 15, дали полага грижи за езиковата си култура. Получих еднозначното: “Правопис ли? Защо ми е? Вече и без това всички са неграмотни, защо аз да съм. Повече ще ми трябва английският или някой друг чужд език.”

български език

Така ли мислят днешните тийнейджъри наистина? Вярват ли, че са способни да усвоят чуждестранен език, без да са изградили елементарна езикова система за своя собствен?

Няма как да се справиш с английски, немски, френски и пр., ако нямаш необходимото книжовно възпитание и възприятие за родните думи. То е все едно да тръгнеш да кроиш бални рокли, без да знаеш как се зашива копче.

Мили деца, българският език е култура, наследство, история, гордост. Погрижете се винаги да бъде така…

Google+ Comments