Щастлива раздяла с … настинката (част 2)

Здравейте! Надявам се, че сте добре и не ви се е налагало да използвате моите съвети по принуда, а само по желание. Днес продължавам с останалата здравословна порция, начело с хидратацията.

Пийте течности, които ви харесват, за да се мотивирате. Избягвайте обаче много сладки напитки и заложете повече на плодови или билкови чайове. Можете да подобрите вкуса им с лъжица мед. Медът има антибактериални свойства и ще успокои болното ви гърло. Препоръчва се и сок от бъз, който съдържа много важни микроелементи и витамин С. Ако обаче искате да се насладите на сока топъл, не трябва да го оставяте да заври, тъй като топлината би унищожила съставките.

Тъй като класическата настинка започва предимно от носа, има смисъл да й обърнете специално внимание, ако искате да се отървете от настинката по-бързо. На пазара има многобройни продукти: спрейове за нос, назални душове, мехлеми. Душът за нос например помага за отстраняване на чужди тела, слуз и полени. Също така може да бъде полезно да го използвате след операция на носа или параназалните синуси. В този случай обаче лечението трябва да бъде предварително уточнено от лекар.

Когато използвате душове за нос, трябва да имате предвид и следното: Количеството сол, което се разтваря в хладка вода, трябва да се измерва много точно. Девет грама сол на литър вода биха били идеални. Твърде високото или твърде ниското съдържание на сол може да причини неприятно парене и дразнене на носа.

Да, искаме бързо да се отървем от настинката, но не трябва да забравяме, че чрез болестта организмът ни казва, че има нужда от почивка. Може би сме били стресирани през последните няколко седмици и не сме си дали достатъчно почивка? Това може да отслаби имунната система и ние ставаме по-податливи на инфекции. Когато настинката започне, ние естествено искаме да се върнем във форма възможно най-бързо. За да останем здрави в дългосрочен план обаче, е необходимо да се възстановим правилно. Ако пропуснете настинка, рискувате скоро да получите следващия вирус.

Затова трябва при по-силни настинки останете в леглото няколко дни, спете много (сънят е най-доброто лекарство!) и се хранете здравословно и внимателно. Не винаги трябва да е добрата стара пилешка супа, дори лек зеленчуков бульон или варени зеленчуци са по-усвоими за отслабения организъм от мазните, сладки храни и му дават необходимата енергия за бързо възстановяване.

Google+ Comments