Щастлива раздяла с … настинката (част 1)

Есен е. Освен красотата на природата и обагрените в цвят пейзажи, сезонът идва и с … настинки. Не знам за вас, но аз съм от хората, които са податливи към всякакви сезонни вируси и при смяна на времето съм сред първите засегнати. Ето защо взимам превантивни мерки и се опитвам по всякакъв начин да засиля имунитета си. Разбира се, не винаги успявам, но още щом усетя първите признаци на настинка, си имам няколко хитринки за бързо възстановяване. Затова днешната ми тема ще бъде посветена на тези съвети.

През студените дни започваме да използваме отоплителни уреди. Те обаче изсушават въздуха в стаята и вследствие на това ресничките в носа изсъхват и вече не могат ефективно да предпазват от чужди тела и патогени. Освен това вирусите на настинка живеят по-дълго в сух въздух. По-хладният климат в стаята, от друга страна, насърчава спокойния сън, което означава, че тялото може да се регенерира по-добре и ние бързо се отърваваме от простудата.

Препоръчителната влажност в жилищните помещения е между 40 и 60 процента. Тази стойност може да бъде постигната например с хидрофилни стайни растения, пране, което се оставя да съхне в хола или овлажнители за въздух. Може също така да има смисъл да намалите отоплението с няколко градуса – по-ниските температури автоматично повишават влажността.

Вдишването на гореща пара се смята за истинско чудодейно лекарство срещу настинки. Това улеснява изчистването на твърдата слуз от лигавиците и горните дихателни пътища. Освен това ви трябват само няколко съставки за инхалиране: съд с гореща солена вода и кърпа са всичко, от което се нуждаете. Ако искате бързо да се отървете от настинката, можете да добавите лечебните растения като мащерка (изсушени или като етерични масла). Инхалирането е особено лесно, ако сложите течността в парен инхалатор.

Не само въздухът в стаята трябва да бъде достатъчно хидратиран, но и тялото. Поддържането на хидратация е може би един от най-лесните трикове за ускоряване на възстановяването. Същото важи и тук: най-добре е да приемате достатъчно течности превантивно, за да не изсъхват лигавиците и да могат да вършат по-добра работа. Ако вече сте понастинали, трябва да се уверите, че пиете поне два литра течност на ден – това ще подкрепи имунната ви система. Ако вдигнете температура в резултат на настинка, важно е да пиете повече, тъй като губите повече течност чрез изпотяване.

Google+ Comments