Слънцезащита през пролетта

Привет, приятели! Как сте? Наслаждавате ли се на първите пролетни дни? Във връзка с този любим (за мен) сезон открих нещо интересно, над което не се бях замисляла. Оказа се, че и през пролетта кожата ни се нуждае от защита от първите слънчевите лъчи, които се оказват и най-опасни.

Има няколко причини, поради които навременната слънцезащита е толкова важна за кожата, особено през пролетта. Основното, може би е, че кожата е отвикнала да се излага на слънчева светлина след по-мрачните зимни месеци. Освен това на бледата кожа липсва така нареченият лек калус. Това е защитно удебеляване на роговия слой, който също постепенно се развива чрез все по-чест контакт със слънцето.

Слънцезащитата на кожата е толкова важна през пролетта, тъй като интензивността на ултравиолетовите лъчи вече може да бъде особено висока. Защо? Озоновият слой е все още много тънък през първите няколко месеца на годината и поради това позволява проникване на високо ниво на UV лъчение.

Друг фактор през пролетта са увеличаващите се температури. Макар че не чувстваме слънцето да е толкова силно, това всъщност е измамно. Причината е, че UV интензивността няма нищо общо с температурата.

UV лъчението не може да се усети. Наблюдава се постфактум – когато кожата е зачервена, забелязваме последиците от ултравиолетовото лъчение. Но тогава, за съжаление, вече е твърде късно. Дори не е необходимо да бъде слънчево изгаряне. Всяко зачервяване, колкото и леко да е, винаги означава увреждане на кожата. Може да бъде и слънчева алергия например.

А знаете ли, че облачното небе, всъщност не ни предпазва от слънцето? Голяма част от UV лъчението пробива дори през гъста облачна покривка. Така че, всеки, който прекарва много време на открито, дори да няма слънце, е хубаво да вземе предварителни мерки за кожата си.

Google+ Comments