За четирите нови типа характери

С напредъка в областта на психологията и все по-дълбокото разбиране на човешкия ум, психолозите предлагат личностни типове A, B, C и D. Досега бях запозната само с A и B, затова, когато научих за другите два типа, веднага реших, че трябва да систематизирам и споделя наученото. Намерих леко противоречива информация за тези мистериозни типове C и D, затова се наложи да базирам избора си на свои наблюдения, освен на официалните мнения на специалистите.

Хората от различни части на света и с различен начин на живот могат да бъдат групирани в един от тези четири типа характери. Въпреки това, няма човек, който да попада само в една категория, като обикновено се комбинират с други черти от другите видове, в зависимост от ситуацията.

Личност от тип А: амбициозна, конкурентна, практична, нетърпелива и агресивна.

Поставянето на цели е много важно за тези хора, тъй като те са конкурентни по природа. Те са нетърпеливи и лесно могат да бъдат предразположени към враждебност и агресия. Те лесно поемат рискове, което е характерно за предприемаческия дух. Те са практични при решаването на проблеми, без да губят излишно време. Имат нужда да са постоянно ангажирани (иначе смятат, че губят времето си, вместо да правят нещо продуктивно). Всъщност те изпитват трудност да се отпуснат и много от тях трудно заспиват през нощта. И накрая, те са предразположени към хипертония, стрес, инфаркти и социална изолация.

Личност тип Б: спокойна, весела, търпелива и безгрижна.

Те са обратното на личност тип А. Почти никога не се поддават на стрес, дори при силно стресиращи ситуации. Хората обичат да са с тях, защото им е забавно и весело. Не бързат да свършат нещата и обичат да се отпускат и да приемат нещата както дойдат. Те са по-малко конкурентни и преглътват грешките много добре. Те са толерантни, гъвкави, адаптират се към ситуации и почти не се оплакват от нищо. Те водят пълноценен социален живот и се сприятеляват лесно.

Личност тип C: систематична, внимателна, чувствителна, благоразумна и критична.

Те мислят системно и аналитично и взимат решения въз основа на изследвания и потвърдена информация. Те решават проблеми естествено, защото се фокусират върху детайлите и са в състояние да забележат неща, които другите типове характери не биха могли толкова лесно. Те са много чувствителни, дълбоки, замислени, резервирани и предпазливи. Те са склонни да избягват социалните отношения. Много от тях работят като счетоводители, компютърни програмисти и прочие, тъй като са много компетентни с числа и логика. Обикновено не поемат рискове, докато не проверят всички данни. Те не приемат критика и са много критични към другите. Този модел на поведение е свързан с появата на рак според различни изследвания.

Личност тип D: тъжна, негативна, песимистична, депресивна и социално инхибирана.

Тези хора представляват 21% от населението. Те са много негативни, притесняват се твърде много, раздразнителни, често изпитват тъга и рядко се чувстват уверени. За да не бъдат отхвърлени, те избягват да се отварят и споделят своите негативни емоции, което създава много стрес за тях. Ето защо този тип личност се свързва със сърдечни заболявания.

Google+ Comments