Кафе американо от капсула: възможно ли е?

кафе машина прави кафе

Всички сме чували за кафе Американо, но знаем ли как да си го направим и откъде се е появило? Това кафе е еспресо, смесено с гореща вода. Американо е дълго и меко кафе, приготвено с 25 мл кафе и 125 мл гореща вода. В случай че искате да си направите Американо с кафе капсули Nespresso, то използвайте капсулите Cosi, Volluto, Livanto, Capriccio и Nicaragua. За тези от вас пък, които обичат по-препечено кафе с по-високо ниво на интензивност, подходящи са кафе капсулите Nespresso India, Ristretto, Kazaar, Napoli, Venezia, Arpeggio. Кафето Американо е по-сладко на вкус и напомня за ядки или мед. Отличава се и със свежест, баланс и мекота. Горната му част трябва да притежава тънък слой каймак.

Откъде се е появило Американо кафето?

Италия е родното място на еспресото и италианците обикновено пият кафето си черно – ристрето, еспресо или лунго. Може да срещнете и кафе с мляко като капучино, лате или макиато. Италианците обаче откриват, че американците харесват по-големи чаши с по-разредено черно кафе и се въвежда терминът „американо“, което означава еспресо, смесено с гореща вода.

Ако сте чели, че този вид кафе идва от американски войници по време на Втората световна война, които са искали еспресото им да бъде допълнено с гореща вода, това е мит. Преди изобретяването на Americano, съществуват три стандартни черни кафета.  Всички те са просто различни съотношения на еспресо, което означава съотношението на смляно кафе към еспресо. Това, което се нарича „Еспресо“ е в съотношение около 1-2 (например 17 грама смлени кафеени зърна към 34 грама еспресо), Ristretto е в съотношение, обикновено от 1:1, Лунгото е в съотношение 1:3. Въпросът е по време на Втората световна война тези три вида ли са си били стандартните в Италия или Американо кафето вече било ли е навлязло. Нека да видим какво открихме.

До този момент американският туризъм вече е бил развит в Италия от известно време. Интересен факт е, че коктейлът Campari & Sweet vermouth Americano е кръстен на американски туристи още през 1860-те години. Така че „Caffè Americano“ най-вероятно вече е съществувало преди Втората световна война. Дори в „Пътеводител за войници в Италия“, книга раздавана на американските войници отиващи в Италия, се споменава кафе Американо.

кафе машина и кафе с пяна

До тук добре, но историята крие един много любопитен факт, а именно че по време на Втората световна война кафето е било забранено. Тази забрана е реакцията на Мусолини към ембаргото, наложено на Италия от Обществото на нациите след нахлуването в Етиопия през 1935 г. Мусолини отговаря на провокацията, като затвърдява позицията на Италия за самоподдържане.

Единственото кафе, което се консумира в Италия през това време, са малки количества кафе, което италианските войници на фронтовата линия понякога успяват да върнат контрабандно обратно на семействата си, както и разтворимото кафе, което американските войници са носили със себе си. Всъщност дори има истории на италианци, израснали по това време, които са опитали за първи път кафе, заради американските войници, които са им дали малко от тяхното разтворимо кафе.

С какво се различава американото от подобни видове кафе?

Някои биха казали, че кафето Aмерикано трябва да се прави по определен начин, за да се разграничи от останалите видове, които се правят с еспресо и топла вода. „Американо“ е оригиналният италиански термин, който се използва, когато еспресото се разрежда с гореща вода.

Вариации обаче може да срещнете всякакви. Важно е, че ако искате да постигнете този вкус можете да използвате кафе капсули Nespresso. Така ще се насладите на качественият вкус на Nespresso-то, както и на американския стил на пиене на кафе. Това ще е всичко, което ще ви е необходимо за ободряване сутрин или пък за прекарването на един приятен следобед.

Google+ Comments