Ако месоядците се държаха като веганите

В последно време веган обществото все по-яростно започна да критикува и осъжда тези от нас, които обичат да похапват месо. Причините, които изтъкват са цялата отговорност на човечеството към околната среда, равновесието на планетата и видоразнообразието. И най-вероятно са прави в твърдението, че ние хората имаме способността да унищожаваме почти всичко, до което се докоснем.

Агресивния и натрапчив подход на веганите обаче бързо си спечели много неприятели. Акциите им в защита на правото на живот на животните, провокира общественото мнение и дори скандализира много от хората. Абсолютно търсен и желан ефект от акцията им на бул. Витоша преди няколко месеца.

Ако погледнем от гледната точка на хората, които се хранят с месо, цялата тази “патардия” е напълно нелогична и дори от части абсурдна. За тях хората имат необходимост от веществата, които си доставят чрез месото, а така нареченото убийство на животните е нормален процес в природата, където по-големия и силен хищник изяжда всичко, което му попадне. По логиката на месоядните, веганите искат да се забрани на всички хищници в природата да се хранят с месо.

Ответната страна на твърди, че човекът, като разумно същество, би трябвало да поема отговорността си към планетата като жив организъм и към правото на живот на всяко едно създание на нея. Но с практиката си до този момент, хората са доказали, че имат способността да унищожават почти всичко, което ги заобикаля. Доказателство за това са хилядите изсечени дървета, застроени плажове, изкопани земни богатства и т.н. Когато става въпрос за храната, отглеждането на живи същества само, за да може в един момент да се превърнат в пържола в нечия чиния, за тях е повече от отвратителна.

Ето защо борбата е “безмилостно жестока”.

Но може би, независимо каква от двете тези поддържаме, е хубаво да се замислим на това какво е влиянието ни върху планетата. Право на живот имат всички живи същества, но по-силните оцеляват в природата, а специализираното отглеждане на животни за храна, не нарушава естественото биологично равновесие. Сега дали е отвратително да се яде месо или не, всеки сам си преценява.

 

Google+ Comments