Някои го предпочитат студено

Екстремна диета или екстремен спорт? Всъщност крайностите никога не са полезни за нашето здраве. Методът Wim Hof или къпане в ледена вода, всъщност е изключение тук. Предполага се, че практиката ще засили имунната система и ще накара уморените ни тела да се изправят отново.

Независимо къде плуването в студена вода става все по -популярно. Това не на последно място се дължи на холандския екстремен спортист Уим Хоф, известен още като „Ледения човек“, който се изкачва на Еверест по къси панталони или стои до врата си в ледена вода за почти два часа. Екстремният спортист приписва успеха си на метода на Wim Hof, който сам е разработил.

Какво представлява методът? Практиката се състои главно от специална дихателна техника и редовно къпане в студена вода. Казват, че плуването със студена вода помага за контролиране на нервната ни система, засилва имунната система, придобиваме повече умствена сила и се чувстваме по-добре физически. Но не винаги трябва да е вана с лед. Студеният душ е също толкова ефективен. Уим Хоф казва, че взема студен душ всеки ден в продължение на три минути след ставане.

Как работи методът? Всички знаем, че правилното дишане е важно. Следователно целият метод се основава на специална дихателна техника – вдишваме и издишваме 30 до 40 пъти дълбоко и без пауза. След това задържаме дъха си за минута. В началото за два кръга, след това по-често. Дихателните упражнения също могат да се комбинират с няколко упражнения за йога, например.

Нашето тяло се опитва да поддържа постоянната си основна температура. Студените стимули нарушават този баланс. Реакцията е силно увеличаване на притока на кръв, така че засегнатата област бързо отново се затопля. Редовната употреба на студена вода обучава тази реакция. Тялото се научава да обработва все по -добре студения стимул. Това обучение за регулиране има положителен ефект върху тялото. Укрепва имунната система, помага за намаляване на стреса, тренира кръвоносната система и ни прави по-малко чувствителни към студ.

Google+ Comments