Здравословна Коледа

Наближават любимите на всички празници. Споделените моменти с близките ни хора пък не минават без приготвяне на коледни курабийки, калорични ястия и греяно вино. Празничният сезон не се връзва със здравословно хранене, въпреки това, тази Коледа може да бъде малко по-различна за всички, които искат да се погрижат за доброто си здраве и форма. Ето как.

Меденки, канелени сладки или анасонови бисквитки – всички съдържат и здравословни подправки. Овесените ядки и сушените плодове също са отлични съставки, на които може да се доверим за вкусните празнични изкушения, вместо алкохолна основа, обилно количество шоколад или сметана.

За добър метаболизъм и по празниците, може да се доверим на изпитания метод – вода с лимон. Изпиването на голяма чаша топла вода с резени лимон сутрин веднага активира метаболизма и повлиява благоприятно на храносмилането. Този метод е особено ефективен и е добра алтернатива на смутитата, чиято комбинация от плодове и зеленчуци действа като витаминозна бомба за организма.

През празниците няма нищо лошо да изпиваме и чаша-две вино или шампанско. Също така е добра идея винаги да прибавяме и чаша вода, защото по този начин намаляваме консумацията на алкохол. Препоръчително е да се избягват и силните спиртни напитки, тъй като тялото е достатъчно заето с процеса на храносмилане. Особено внимание се изисква и когато се наслаждаваме на греяно вино от коледния базар. Вместо него е по-добре да направим сами напитката, но без добавена захар и да сложим висок процент натурален сок.

Празниците са идеалното време и за планиране на дълги разходки след вечеря. Разходките активират метаболизма и оптимално насърчават храносмилането. Чистият въздух пък намалява стреса и е полезен както за ума, така и за тялото.

Както и решите да прекарате Коледа, важното е да бъдете с хората, които обичате и да бъдете щастливи. Весели празници!

Google+ Comments