Някои обаждания могат да са изключително полезни

fd979c430e6240d1b01916735a38e089_29.05.14 smileТелефоните във фирмите звънят по цял ден. Обаждат се както клиенти, така и много рекламни представители, за да представят продукцията си. Лично аз винаги вдигам и изслушвам внимателно. Дори да нямам много време, се стремя да се държа любезно, тъй като именно хора като мен с поведението си могат да работят за добрия имидж на компанията си. А ние сме средни търговци, които пазят позициите си на пазара и се развиват прилично като се има предвид голямата конкуренция.

Така ми се налага да изслушвам представители на офис консумативи, на нови уеб приложения за оптимизиране на работата и редица други. Някои от тях изобщо не ни вършат работа. Един ден обаче се обадиха от колекторска фирма. Не бях много наясно с какво точно се занимават, но тъй като просто държаха да предложат услугите си, реших да ги изслушам.

Предлагали услуги по събиране на вземания от клиенти. Нашата компания от години имаше три вземания, които бяха останали на волята на доставчиците ни. Първо, защото счетоводителката е претрупана с работа, за да звъни и напомня за плащанията на длъжниците ни и, второ, защото за да комуникираш с такива хора си е цяло изкуство. Трябва да си малко психолог с голям опит, за да подходиш по правилния начин. На някои им се отдава. Аз не съм от тях,  нашата счетоводителка или мъжете от търговския отдел също не притежават такива способности.

Въпросната фирма – ЕОС Сървисис, обаче звучеше като експерт в работата си. Не ни даваха някакви невероятни гаранции за работа, просто обясниха, че заплащането им се формира на базата на процент от действително събраните суми и това е стимулът им да работят добре. Управителят ни реши, че няма какво толкова да губим, тъй като вече беше отписал въпросните вземания.  А от фирмата можеха да се занимават с нашия случай месец или два, без да им плащаме, ако няма резултат от длъжника.

Но резултатите не закъсняха. Фирма с европейски стандарти на работа, каквато е немската верига EOS успя да възстанови някаква част от тези много стари дългове. Дори длъжникът, към който имахме най-голямото вземане бе омаян с индивидуален план за разсрочено погасяване. За в бъдеще пък посъветваха шефа ми да възлага и дълговете си с по-малко просрочие – тогава резултатите били още по-добри. Така и направихме и резултатите не закъсняха…

Google+ Comments