Разсъждения върху една мисъл

“No amount of makeup can mask an ugly heart.” (Kevyn Aucoin)

Моята интерпретация е следната: „ Колкото и грим да слагаш, той няма да прикрие грозното ти сърце.“ (Кевин Окоин)

За тези, които не знаят, Кевин Окоин е бил успешен американски гримьор, който в момента вече не е сред живите. Тези негови думи обаче ще останат с нас завинаги.

subwaylipstick-1024x769Естествено красотата от казаното се губи някъде в превода, но ако разбирате английски, по-добре четете оригинала. Неотдавна се запознах случайно с тази мисъл и съвсем неволно съм я запомнила наизуст. Явно ми е направила голямо впечатление. Обичам да чета мотивиращи цитати, които да накарат ума ми да се размърда. Понякога самите мисли изказват нещо очевидно, но по толкова красив начин, че ти действат вдъхновяващо. Тази не е изключение. Нещо толкова простичко, а крие океан от интерпретации в себе си.

Да, гримът не прикрива какъв си отвътре и рано или късно това ще си проличи. Той може да скрие само външните дефекти, но не и това, което носиш в себе. В един по-широк смисъл казаното може да се интерпретира и по следния начин – вече твърде много наблягаме на външната красота, по нея първоначално съдим за хората, но зад нея може да се крие и самия дявол. Не мисля, че поначало сме устроени първо да забелязваме как изглежда човек отвън. По-скоро обществото ни е създало стандарти за красота и те дотолкова са ни се набили в главите, че намираме всичко извън тях за грозно и заслужаващо осмиване. А не трябва да е така!

Google+ Comments