Отказах се от хартиена фактура на Мобилтел

Хартията отдавна вече не е на мода, поне сред по-младите и съвременни хора като мен. В университета записваме лекциите на лаптопи и нетбуци, вестници и писма си пишем онлайн, дори книгите вече са дигитални и се четат на електронни четци или таблети. Не разбирам, в такъв случай, защо са им на повечето хора хартиени фактури. В сайтовете на мобилните оператори като Мобилтел има детайлна и официална информация за всичко, която човек може да си съхранява на компютъра и чак при някаква нужда да си ги разпечата. Най-хубавото е, че може да се плаща и по Интернет и няма нужда човек да се разхожда до офис. Последният път, когато го направих, беше по-пиков час и трябваше да почакам, докато дойде моят ред да бъда обслужен. От тогава започнах да си плащам сметката направо от дебитната карта през Epay.bg, става за по-малко от минута.

Покрай това реших, че е крайно време да се откажа и от хартиената фактура, за което Мобилтел провежда кампания от вече известно време. Няма никакъв смисъл да получавам писма за нещо, което мога да разгледам много по-обстойно онлайн, с всички проведени разговори, времетраенето им, цените и статистики за цялостното потребление.

Изглежда тенденцията е силна и много хора вече са започнали да го правят, по данни на Мобилтел, над 140 000 техни клиенти са се отказали от хартията през изминалата година. Наистина, безсмислено е да потребяваме хартия, при положение че имаме достъп до същата информация и онлайн. Естествено, че така едва ли ще спасим горите, но като се замислим – 140 хиляди плика и с по два-три листа по дванадесет месеца годишно, са си огромно количество хартия.

Google+ Comments