Пътуващите групи

Пътувай сам, пътувай с компания, пътувай с автобус, с влак или с автомобил…

Как пътуваш ти, читателю?

От разговорите ми с много приятели, разбрах, че все по-голяма популярност придобиват групите “Пътуващи между…” във Фейсбук. Споделянето на автомобила е от полза както за шофьора, така и за пътниците, поради простата причина, че разпределените разходи по гориво са в облекчение на непрестанно пътуващите, а возещите се пристигат бързо и приятно там, за където са тръгнали.

Защо все повече млади хора решават да изпробват споделеното пътуване?

Първата и най-важна причина е липсата на подходящ транспорт, който да задоволява нуждите на често пътуващите. Ако е евтин, ще предлага лоши условия и ще отнема повече време. Истината е, че колкото и благинки да предлагат БДЖ с карти и покупка на евтини двупосочни билети, непрестанното закъснение на влаковете пречи на много хора, които имат свои планове, бързат за работа  или гонят друг транспорт след това.  Неудобните часове са също другата причина. Приятелка, която постоянно пътуваше Пловдив-София ми сподели, че за да хване удобен влак трябвало да тича винаги след работа или да закъснява за работа. Влакът, който тръгва сутрин посока Пловдив е в 6 и 30 и по пътя на най-елементарната логика би трябвало да стига до целта си преди 9 часа сутринта, тъй като хората принципно са от 9 на работа. С вечни закъснения тя успявала да стигне в офиса си едва в 9 и 30. Петък следобед трябвало да излиза 15 мин. по-рано от работа, за да хване в обратната посока влака в 18 и 20. Защо е такъв часът, след като е всеизвестно, че повечето хора свършват работа в 18 часа, никой не знае. Както и да е… не след дълго се отказа от влаковете и си купи кола. Все още е малко е несигурна на пътя, но се справя.

Автобусите се движат бързо, но при тях няма намаление в цената, при което еднопосочният билет е колкото двупосочния на влаковете.

В такъв случай споделените групи действително са много, много добра идея. Рискът там е, че не знаеш на какъв шофьор ще попаднеш, тъй като Фейсбук е такова място, че всеки може да се представя за такъв, какъвто не е. Затова най-добрата идея е да търсиш познат или да пътуваш в компанията на приятел.

Google+ Comments