Серотонин – предвестник на щастието

Всеки, който чуе серотонин, прави асоциации за щастие и радост от живота. С право! Защото, ако нивото на серотонина е спадне, нашето благосъстояние страда. Но има начини да се сбогуваме с лошото настроение през зимата.

Чувствате ли се неудовлетворени, апатични и уморени ? Особено в студения и тъмен сезон? Не сте сами в това, защото така нареченият зимен блус засяга много хора. Най-честата причина за появата му са ниски нива на серотонин. Хормоните често са причина за промени в настроението, но има и добра новина: хормонът на доброто настроение серотонин може да бъде стимулиран естествено с няколко трика. Ще ви разкажа и за тях, но нека първо си припомним някои факти за серотонина.

Това е едно от най-важните преносни вещества в човешкото тяло и има многобройни задачи. Хормонът регулира ритъма ден-нощ и контролира телесната температура, както и либидото ни.

Серотонинът също е тясно свързан с храносмилането, съсирването на кръвта и плътността на костите. Не на последно място, той има значително влияние и върху психичното ни здраве. Образува се в мозъка, както и в червата, и се нуждае основно от аминокиселината триптофан, за да изпълнява правилно функциите си. Ако има твърде малко серотонин обаче, възниква дисбаланс. Резултатът е отпадналост, умора и лошо настроение.

Google+ Comments