Съвети за щастие

Здравейте отново. В предния си блог ви обещах да ви споделя за лесните трикове, с които серотонинът – хормонът на щастието – може да бъде стимулиран. Е, в следващите редове ще си изпълня обещанието. Да започваме.

Повечето хора вече знаят какво показват много проучвания: упражненията подобряват настроението ни. Разбира се, през зимата не е толкова лесно да станем от дивана. Но не е задължително да е бягане на 5 километра, може би просто правите интензивна танцова сесия във всекидневната по-често? Защото най-важното е: Станете от дивана и се изпотете ! Преди всичко тренировките за издръжливост като бягане , ходене и колоездене карат нивата на серотонин да се покачват рязко, но упражненията за изпотяване като йога също работят добре.

Чувството на щастие се поражда в кухнята! Защото: Нашият храносмилателен тракт произвежда до 90% от собствения серотонин на тялото. Не пропускайте да поглезите чревната си флора , така наречения микробиом , с ферментирали храни, пробиотици, бобови растения и пълнозърнести храни. За да може тялото ви да произвежда достатъчно серотонин, трябва да му предложите достатъчно строителни материали, от които се нуждае за производството. Предшественикът на серотонина триптофан се намира главно в ядки, семена, риба, яйца, птиче месо, банани, боб и твърдо сирене.Между другото: Шоколадът всъщност ви прави щастливи, защото черният шоколад е отличен източник на триптофан. Моля, наслаждавайте се умерено.

Google+ Comments