Скъпи ли са родните инфлуенсъри?

От чисто любопитство се включих в една конференция за развитие на дигиталното пространство и най-вече за работата с инфлуенсъри. Като потребител на съдържание ме вълнува как ми се предоставят рекламите и доколко мога да им се доверя като качество. Получих любопитна информация, която искам да споделя с вас, ако и вие имате подобни интереси.

Огромно впечатление ми направи, че в конференцията се говореше, че над 40% от младите искат да са инфлуенсъри и да правят съдържание за социалните мрежи, отколкото да работят на заплата. Най-лесният начин за тази цел е да се появят по телевизия, и в частност риалити. Друг начин е атрактивна външност, която да привлича.

За съжаление голям процент в момента влиятелните профили в социалните мрежи са точно такива. Аз забелязвам, че съдържанието доста се препокрива с това от други държави, като се прави римейк. Така една тенденция става вайръл, а креативността остава по-назад. Именно пък от това искат да се разграничат рекламодателите и те изискват от инфлуенсърите решения на проблеми и нови начини за вмъкване на продукти в съдържанието.

Тенденцията е видео съдържанието да продължи да нараства и затова и цените за него са по-високи. И като споменах за цени, то нека виним и как стоят нещата в България и на Балканите с инфлуенсърите. Лошото е, че в страната ни все още няма професия инфлуенсър и за нея няма фиксирани тарифи. Всичко зависи от последователите ти и от техните действия на съдържанието. Също важен е и размерът на пазара, тъй като много наши инфлуенсъри искат да продават и навън. От конференцията разбрах, че след Румъния и веднага след Сърбия, нашите създатели на съдържание са най-платени. За жалост точни цифри не могат да се дадат.

От всичко чуто и моите наблюдения, мога да обобщя, че инфлуенсърите са скъпи, но още по-скъпо е да привлечеш и задържиш аудитория въпреки рекламите. Така че аз съм доста придирчива по закупуването на продукти онлайн и ви насърчавам и вие да не ги приемате като чиста монета.

Google+ Comments