Архитектурни приумици

home-trends-green-homeКолко различен може да бъде един дом. Отговорът: Много. Различността се превръща в съвременно архитектурно решение, което ни удивлява, но понякога и възмущава. Днешно време нови сгради с разчупени форми просто никнат като гъби в големите и по-малки градове. Бизнес зданията ни очароват с кули, колони, геометрични фигури и дори гипсови орнаменти, само и само да предадат по-добър и конкурентен вид на сградата. Съвременните архитекти слагат акцент върху витрини, стъклени стени, отворени пространства и огледални повърхности. Използват се много материали като гранит, метал и стъкло.

Тази тенденция се пренася и в проектирането на жилищни сгради. На фокус са големите тераси, козирки, ниски или скосени тавани. Екзотиката обаче е само отвън. Вътрешно много апартаменти или къщи изглеждат крайно нефункционални. Не рядко съм влизала в помещения с нетипични прозорци, издължени стени, прилични на вградени триъгълници стаи, дълги и тесни като коридори бани. Помещенията изглеждат много Арт, ала обзавеждането им ще е цяло емоционално и финансово предизвикателство, защото за разлика от талантливите архитекти с визия за бъдещето, мебелните къщи не произвеждат триъгълни легла или трапецовидни дивани. Никъде не съм виждала и кръгли шкафове. А лошо разпределеното вътрешно пространство прави помещението напълно неизползваемо.

Понякога не е нужно да бягаме от традицията, за да създадем нещо различно. Мога да се сетя за уникални къщи от камък и дърво, които са избрали свеж външен вид, за  сметка на традиционно и удобно разпределение на вътрешното пространство. А смятам, че удобството при живеене, покриващо стандартните норми е най-важно и понякога нововъведения и архитектурни приумици не са необходими.

Google+ Comments