Направи си сам: рисувана керамика

7274-aya_header Здравейте, приятели и читатели! Днес в блога за различните ще намерят място ръчно изрисуваните предмети. Основен акцент поставям върху рисуваната керамика. Страшно много я харесвам – при това смятам, че няма по-уникален начин да обзаведеш дома си, или да зарадваш любим човек. Това би бил страхотен подарък, най-напред защото никой друг няма да има същия, а след това, защото знаеш, че човекът се е постарал да потърси такова нещо, а защо не и да направи сам. Всъщност на Запад ръчно изработените вещи – от картички, до чинии, драперии, плетени шалове, рисувани чаши, са много търсени и изключително скъпи. Водят се бутикови, което допълнително вдига стойността им. Ако искате и вие да си направите такива, следвайте инструкциите:

Всичко което ви трябва е чисто бяла порцеланова чаша/ купа/ чиния, бои, оризова хартия, маркер или фулмастер и четки за рисуване, разбира се.

paint-mug-2-7b-new-monsterБоите, с които се рисува керамика, са много видове. Можете да ги намерите в арт магазините като задължително споделете с магазинера какво смятате да правите с тях.  Ако ще рисувате порцеланова чаша ще ви питат дали ще полагате гланц след това. Вашият отговор трябва да е НЕ. Изберете наситен цвят и тънка и дебела четка. Преди да започнете работа почистете добре съда, който ще рисувате – не трябва да е прашен или мазен. Ако искате първо да го скицирате можете да използвате обикновен черен флумастер. Той се трие лесно. Но това все пак зависи от вида на порцелана. Ако случайно забележите, че не се трие, подложете оризова хартия като рисувате с маркер върху й – директно положена върху съда. Рисувайте на воля, а след това оставете боята да изсъхне. Четете добре указанието на боичката. Някои предполагат след изсъхване изпичане на 150 градуса за 30-40 минути. Тези бои са за предпочитане. Ако смятате да използвате за храни и напитки, ако не изпечете съда, рисунката ще започне да се бели под въздействието на миялни препарати.

 

Google+ Comments