Ароматите влияят на чувствата

Знаете ли, че ароматите са в тясна връзка с чувствата ни? Например душ гелът с аромат на кокос ни напомня за последната ни ваканция. Мъжки парфюм с определени уханни нотки навява спомен за романтика и любим човек. Факт е, че ароматите ни влияят, защото подсъзнателно ги свързваме с отминали събития, преживявания, емоции и дори хора. В тази връзка, ароматите са пряко свързани с душевния ни живот. Тоест те въздействат директно на лимбичната система. Това е мястото, където се намират чувствата ни, инстинктите и несъзнателните възприятия. Ето защо на определени ухания реагираме подсъзнателно, бързо и много емоционално. Така нашите емоции могат да бъдат контролирани и чрез етерични масла.

В чуждестранен козметичен сайт например попаднах на информация за това как да контролираме чувствата си спрямо ароматите. Ще споделя с вас прочетеното без да налагам фактите като 100% достоверни. Нека всеки сам за себе си прецени дали е така.
Според сайта, ароматите могат да определят кой намираме за привлекателен и кой – не. За да се влюбим в някого, трябва да можем да го усетим. Затова, на първа среща е препоръчително да не слагаме много парфюм, за да не прикрием присъщото ни ухание.

Също така нашият мозък винаги помни аромати, свързани с конкретна ситуация. Ако изживеем нещо красиво, ние възприемаме асоциирания аромат като положителен. От друга страна, отрицателните преживявания ухаят лошо. Не бива да забравяме, че ароматите и спомените са свързани. Затова следващия път, когато не харесаме даден аромат, нека се запитаме в него ли е причината, или просто го свързваме с неприятно изживяване.

Доказано е, че миризмите могат да повлияят на настроението. Ароматерапията по-специално работи с аромати и използва ефектите на етеричните масла. Любимият ни аромат върху тялото също има ефект: уханието на цитрусово масло например е освежаващо, докато ванилията излъчва чувственост. Затова може да експериментираме с видовете аромати – чрез нов парфюм или ароматизатор в помещенията. По този начин се възползваме от това как определени миризми предизвикат положителни мисли и чувства у нас.

Google+ Comments