Бърз урок по готвене за свърх начинаещи

Tips-for-Successful-Recipes-How-to-cook-well-Guide-to-learning-the-art-of-cookingНяма не мога, има не искам! Не знам вие на какво мнение сте, но според мен е грехота да има хора, които буквално не умеят НИЩО в кухнята. И като казвам нищо, наистина го имам предвид. Не знаят как да си сварят яйца, не могат да си нарежат продукти за салата или не дай си боже да сготвят нещо във фурната или на котлона.

Скъпи, непохватковци, не искам да ви засегна, а точно обратното – да ви помогна. Има няколко лесни стъпки, чрез които да преодолеете кулинарната бариера пред вас.

Първо, изхвърлете всички оправдания през прозореца. Спрете да повтаряте, че не можете, не знаете как или нямате време. Подобни мисли не помагат и не са ви необходими.

Второ, запретнете ръкави и започнете от нещо лесно. Направете си чай, нарежете си краставичка или домат за салата, накълцайте луканка и шунка на тънки резънчета… просто се научете как се използват нож и дъска за рязане.

Заучете някои основни техники. Кое как се вари, колко време седи на котлона, какво можете да печете във фурна и на колко градуса. Коя храна с какви подправки се комбинира. На каква степен да печете, така че да не изгорите нищо… помолете приятел, приятелка или пък майка ви да ви обясни тези неща. Веднъж, щом помислите върху основните принципи, впоследствие ще придобиете усет и за по-сложните.

Пригответе нещо сами! Овкусете пилешка пържола и я запечете на тиган например. Лесно е, но изисква все някаква степен на прецизност. След това се опитайте да приготвите най-обикновена супа. После ориз на фурна, спагети със сос към тях и т.н. Малко по малко усложнявайте рецептите, но не се отказвайте.

Не губете желание! Удовлетворението е наистина голямо, когато хапвате нещо вкусно, приготвено от вас самите. За да стигнете едно ниво на кулинарни умения обаче е необходимо постоянство и старание. Четете рецепти, правете си експерименти, събирайте идеи и ги изпробвайте.

Google+ Comments