Бездетни и щастливи?

Всичко се променя, когато се роди дете. Но какво ще стане, ако изобщо не искате тази промяна? Никога не сте изпитвали желание да имате деца? Никога не сте чували как биологичният часовник тиктака? Факт е, че много двойки са щастливи без деца.

Двойките и особено жените, които не искат деца, често трябва да оправдават решенията си. Не е честно. В крайна сметка семейното планиране трябва да бъде личен избор.

Всеки човек е различен. Ние имаме нашето индивидуално ДНК, нашия личен пръстов отпечатък, цвят на очите и също нашата много лична представа за щастие и удовлетворение. Следователно в живота нищо не може да бъде обобщено. Особено пък когато става въпрос за такива големи въпроси като семейното планиране.

Броят на децата на семейство се е свил през последните десетилетия. Може би очакванията на родителите за потомството са нараснали още повече. От уроци, спорт до перфектно организираното парти за детски рожден ден: майките се превърнаха в истински супергерои, които трябва да правят всичко перфектно. Поне така изглежда социалният натиск за изпълнение. Нищо чудно, че психическото натоварване е толкова голямо.

Разбира се, никой не е принуден да се отдаде на това състезание. Въпреки това, не винаги е лесно да се избяга от него. Това ли е основателна причина да искате да живеете без деца? Може би, но не е задължително. Но няма нищо лошо да сте наясно с това.

Google+ Comments