Рецепти с шоколад дегустират деца

Малките пакостници най-добре ще оценят всяко кулинарно творение и няма да се посвенят да ви кажат, ако глазурата на сладкиша ви е по-мазна или зърнеста, или пък като цяло десертът ви не е достатъчно сладък.

Ако искате да получите реално мнение за изпълнението на избрани от вас рецепти с шоколад, поканете деца да ги опитат. Това може да са вашите или съседските.

Защо децата са най-добрите дегустатори?

За да дегустираш, ти трябва чувствително небце, така казват, но всъщност имат предвид, че е необходимо развито обоняние и вкус. По-възрастните хора губят обонянието си с течение на времето и това води само до усета за солено, сладко, горчиво, кисело. Те не успяват да почустват отделните нюанси. Затова много често възрастни се оплакват, че дадено нещо няма вкуса като от едно време. Истината е, че не даденото нещо се е изменило, а по-скоро хората с възрастта са загубили чувствителността си.

Децата са свежи, млади, веднага могат да ви кажат какво им харесва и какво не. Чувствителни са към текстурата на храните, подправките и вида на сервираното като цяло. Те никога няма да посегнат към нещо, което не им изглежда достатъчно апетитно. Тази искреност е трогателна и много полезна в кулинарията.

girl-with-chocolate-muffinsАко ще изпълнявате рецепти с шоколад, вие първо трябва да имате предвид следните неща: каква рецепта ще изберете; шоколадът ли ще е основният вкус; кой шоколад е качествен, независимо дали избирате рецепта с тъмен или млечен шоколад. Всеизвестно е например, че Nestle се придържа стриктно към Quality for kids стандарти в своите десерти – от сладоледи до шоколади и шоколадови изделия. Затова Nestle шоколадите може би и за вас ще са добър избор. Подходящи са за топене, стъргане и печене.

Направете дегустацията под форма на игра:

1.Пригответе три различни десерта и сложете по малко парче в три чинии пред всяко дете. Общата рецепта може да е за мъфини, но вмъкнете различен вид шоколад – по-качествен и по-малко такъв/ бял или кафяв. Декорирайте чинията по различен начин;

2. Дайте на всяко дете дъска и маркер или лист и флумастер и го помолете да запише оценката си по 6-тобалната система;

3. Нека децата опитат от всяка чиния и дадат мнението си;

4. Накрая вземете предвид резултатите.

Ще се убедите, че децата ще харесат най-много десерта с най-качествените продукти.

Google+ Comments