Туризъм за здраве и удоволствие

Туризмът укрепва имунната система, активира ума и ни поддържа във форма. Достатъчно е да ходим бързо по 30 минути на ден. Но пешеходният туризъм е много повече от укрепване на здравето. Пешеходният туризъм е като лека тренировка за издръжливост, която стимулира сърдечно-съдовата система, връзките, сухожилията, ставите и мускулите.

В същото време движението стабилизира имунната система. Изборът на нивото на трудност на пешеходния маршрут зависи от това дали начинаещи, или професионалисти искат да се впуснат в похода.

Дори преходите да влияят положително на нашия организъм, развлекателната дейност предлага и други предимства. В същото време упражненията на открито стимулират духа ни. Цикличното движение на открито освобождава ума ни от ежедневния и работен стрес. Освен това подобрява и мисловните умения.

Дори при скорост от четири километра в час кръвоснабдяването на мозъка е с над 30 процента по-високо, отколкото когато е в покой. По този начин се стимулира ново поколение нервни клетки.

От съображения за безопасност туристите винаги трябва да носят удобни и здрави обувки. Също така е важно да пием достатъчно вода. За да сме подготвени за вятъра и метеорологичните условия, си струва да разгледаме прогнозата за времето. Ако искаме да посетим непознат досега регион пеша, трябва да погледнем и профила на маршрута.

За да се избегнат неприятни изненади, туристите трябва да знаят разликата в надморската височина и дължината на маршрута. В зависимост от дължината и условията има смисъл да се адаптира туристическото оборудване. Начинаещите туристи са добре посъветвани да избират кратки и равни маршрути, особено при първите си походи. Тези маршрути позволяват на туристите бавно да се приспособяват с течение на времето. Прекалено дългите преходи, от друга страна, освобождават стреса в тялото.

А вие обичате ли туризма? Коя беше последната дестинация, която посетихте?

Google+ Comments