Да почетем на децата

Независимо от възрастта, хората обичат да слушат хубави истории, особено ако някой им ги разказва или чете. Неслучайно четенето на глас има значително влияние върху развитието на децата. Много родители се питат кога трябва да започнат да четат на децата си, а най-правилният отговор е – по всяко време, защото дори бебетата имат полза от него.

В някои семейства четенето на детски приказки е задължителна част от процеса преди лягане за малките и в същото време осигурява релаксация на възрастните. Децата се чувстват сигурни и защитени, когато почиват в прегръдките на мама или татко. Това е много важно за тяхното емоционално развитие.

За бебето, разглеждането на книжки с картинки заедно проправя пътя към четенето на глас. Освен това, действието му помага да опознае нови думи и да развие чувство за собствения си език. Разказите също учат младите слушатели как да се справят с някои житейски ситуации. Защото те се учат от своите герои как да се справят със страха, тъгата или гнева. Приключенията на говорещи животни и супер герои са не само вълнуващи, но и стимулират въображението на малките.

Ето защо е хубаво да превърнете четенето на книжки в любима семейна традиция. Като дете аз също обичах да слушам вълшебни истории и съм благодарна, че това повлия на по-нататъшната ми любов към книгите, четенето и дори писането.

А сега ви съветвам да посетите най-близката книжарница, да вземете любимата си книжка от детството или да изберете ново увлекателно четиво и да почетете – дали на мъничето вкъщи, или просто на детето във вас – няма грешен избор.

Google+ Comments