Черен чай вместо кафе?

От известно време насам забелязвам нещо интересно. През последните няколко седмици започнах да пия черен чай сутрин вместо задължителната доза кафе и ми се отразява доста добре.

blackteaorcoffelНе веднъж съм се интересувала от полезните качествата на различните видове чайове, но друго е да ги изпиташ на собствен гръб. Има едно нещо обаче, за което се чувствам длъжна да ви предупредя преди и вие да посегнете към тази напитка. Имайте предвид, че и зеленият, и черният чай се приготвят от една и съща билка и следователно имат сходни свойствата. Разликата при тях е най-вече в обработването на листата и обработването на растението. Важното в случая обаче не е това. Хубаво е да запомните, че ако пакетчето чай престои повече от 4-5 минути в горещата вода, има реална възможност напитката ви да стане неприятно горчива. Тогава се променят и качествата на чая, затова засичайте си времето.

Усещам, че малко се разпрострях. Нека се върнем на темата. Не мога да се откажа напълно от кафето и все още си пия по едно следобед. Не поради друга причина, а защото когато хапна на обяд, след това ми се доспива и се съсредоточавам по-трудно. Имам нужда от стимулант и кофеиновата напитка тогава ми се отразява много благополучно. Ако не си доставя необходимата ми допълнителна доза енергия, коефициентът ми на полезно действие значително спада. Тогава не мога да мина само с чаша черен чай, имам нужда от ударна доза. Вижте сутрин, тогава съм бодра и свежа и мога да си пия черния чай дъъъълго и бавно.

Google+ Comments