Да или не на бързата мода

През последните години терминът „бърза мода“ нашумя много. Паричната е, че светът се глобализира и все повече големи вериги магазини навлизат в пазари на различни държави. Така и в България вече над 15 години има подобни обекти като някои от тях са Zara, Stradivrius, Bershka и т.н., които са неизменна част от моловете.

Плюсовете на подобен тип модни магазини е най-вече цената, която е достъпна за масовите потребители. Заедно с това привлекателни са и колекции, които следват световните модни тенденции и избухват всеки сезон с нови модели. Актуалността на дизайните ги прави популярни и бързопродаваеми.

Те обаче не могат да са с високо качество, тъй като се изработват от нискокачествени материали и от евтина работна ръка. Именно това определя и ниската цена. Също така подтиква към по-голямо потребление. Оттам идва и проблемът с бързото им износване, захвърляне и замърсяване на околната среда. Точно затова се наричат бърза мода.

Моето мнение е, че няма как да изключим съвсем бързата мода от ежедневието си, най-вече заради финансовата част. Откутюр вариантите пък са много скъпи и понякога това е трудно за съвместяване в бюджета. Затова най-правилно е да се намери балансът. За мен той е в закупуване както на дрехи от големите вериги, така и от по-малки. Правилото тук е за дрехи от по-висок клас да се инвестира във вечните класики, които ще са актуални дори след минаването на следващия тренд.

От съществено значение за дрехи от бързата или бавната мода е правилната поддръжка. Това включва пране на ниски градуси, с по-малко препарат и сушене извън сушилня, на въздух. По този начин удължавам живота на дрехите, за да оправдая инвестицията, която влагам в тях.

Сега ви предизвиква да отворите гардероба си и да прецените колко от дрехите мислите, че ще бъдат актуални след 5 години и колко от тях ще издържат толкова време. Сигурна съм, че отговорът ще ви изненада.

Google+ Comments