Дегустирали ли сте вино?

Дегустирането на вино е изкуство, което може да се научи с опит и практика. Това е начинът, по който се оценяват качествата на виното, като се разграничават нюансите в аромата, вкуса, цвета и текстурата му. В тази статия ще ви запозная с някои от основните елементи на дегустацията на вино и как да ги приложите, за да получите максимално удоволствие от консумирането на напитката.

Изберете правилните чаши
За да дегустирате вино, важно е да изберете правилните чаши. Чашите за вино са специално изработени да подчертават нюансите в аромата и вкуса на напитката. Чашите с дълбоко дъно и широк горен край са най-подходящи за червено вино, докато чашите с по-тесен горен край и по-малко дъно са най-подходящи за бели и розови вина. Избягвайте да използвате чаши от много тънко стъкло, тъй като те не предоставят достатъчно място за ароматите да се развият.

Визуална оценка
Преди да опитате виното, е важно да оцените неговия вид. За тази цел, използвайте чиста, прозрачна чаша за вино и я напълнете до около една трета от обема ѝ. Вдигнете чашата с виното срещу светлината, за да оцените неговия цвят и интензитет. Червените вина могат да бъдат рубинени, гранатови или кехлибарени, докато белите могат да бъдат със златист оттенък. Оценете и прозрачността на виното, като проверите дали може да видите ясно през него.

Ароматна оценка
След като сте оценили визуалните характеристики на виното, е време да му позволите да ви въздейства. Завъртете чашата с лекота, за да освободите ароматите на виното. Приближете носа си към чашата и вдишайте дълбоко. Оценете ароматите на виното – може да уловите плодови нотки, цветисти аромати, подправки или дървесни нотки.

Вкусова оценка
Най-накрая е време да опитате виното. Отпийте малка глътка и задръжте виното в устата си за няколко секунди, за да усетите вкуса му. Оценете сладостта, киселинността, танините и плътността на виното. По-сложните вина могат да имат различни вкусове на плодове, подправки, дървесина и други.

Google+ Comments