Обичате ли да има цветя в дома?

Няма спор, че цветята са неизменна част от аранжировката и атмосферата на домашния уют. Аз също обичам цветята, но някак си все не ми върви в грижите с тях.

Бяха ми подарили роза в саксия. Наред с нея, получих и подробни инструкции за отглеждането и. Намерих едно кътче на балкона, където слънцето грее в определени часове на деня и поставих саксията там. Поливах я всеки ден, е понякога забравях да го правя, но отмина време и една сутрин с радост видях, че е цъфнала. Поради някаква причина обаче на следващия ден листенцата от цветовете бяха окапали, а  по листата от стъблото имаше някакви петна. Не мина много време и розата изсъхна окончателно. По- късно ми казаха, че това е била някаква болест по растенията.

Вторият ми опит беше с кактуси. Те не са особено капризни, имат нужда главно от слънце и не толкова от вода.  На мястото на розата вече стояха  две саксии с бодливи кактуси. При тях не беше толкова голям проблем, ако понякога забравя да ги полея.  Една приятелка отглеждаше същите кактуси и веднъж, когато я посетих на гости забелязах, че нейните са цъфнали. Опитах да сменя почвата в саксиите на моите, местих ги на различни места из апартамента, но така и не цъфнаха.

Днес проблемът с цветята в къщи е решен от две огромни вази, в които се намират букет от всякакви видове изкуствени цветя. Ако трябва да спорим относно дали е по-добре да гледаш живи растения  или да имаш имитация на тях, безспорно естествените ще спечелят спора. Но за някой като мен, на когото не му върви със саксийните цветя, изкуствените са приемлива алтернатива.

Google+ Comments