Коя можем да наречем Преуспяла жена

В края на годината обикновено си правя равносметка за постигнатото. Днес ме вълнува въпросът: какво трябва да сме оставили зад гърба си, за да се наречем преуспели жени и можем ли като плетем пуловери, пишем романи, или работим във фабрика да станем такива? Уловката тук е, че богат съпруг не се брои, а единствено и само собствените заслуги.

Много социолози изтъкват, че за да се изкачим до върха на успеха се изискват няколко значими качества – съобразителност, дързост и голяма упоритост. Всичко останало се научава в процеса на работа или идва в последствие. Известното списание Форбс посочва 14 преуспели жени в света, без заслугите на никого другиго. Сред тях са Джоан Роулинг, която благодарение на писателската си дарба натрупа милярд долара с историята за магьосника Хари Потър, а сега се труди и над други жанрове, Джулиана Бенетон, първоначално плела шалове, а след това основала прочутата Фирма  United Colours Of Benetton. Сред имената са и Опра Уинфри, Дорис Фишър, Розарилия Мера и др. Успехите им са удивителни, а славата им световна. Едва ли като млади са мислели, че ще се прочуят дотолкова.

shutterstock_119560360И за да успокоя всички онези жени, които искат да преуспеят, но едва ли скоро за тях ще пише в списания катоФорбс , бих искала да споделя, че според мен блестящата кариера не е толкова значима. По мое мнение да си преуспяла не се измерва единствено с финансовите средства, които си натрупала. Важно е жената да има професия, която да и носи достатъчно доходи, за да се облича с качествени дрехи, да ухае на хубав парфюм, да си позволи вечеря в изискан ресторант, да отиде на театър или кино, да пътува поне веднъж годишно в чужбина. Но освен изброеното, с таг Успяла бих означила тази, която има здраво семейство и любящ съпруг. Която умее да съчетава работата с домакинството, удоволствието и отглеждането на деца.
Няма значение колко си богат, когато душата ти е празна. А най-големият човек е сърцатият и добър човек. Аз мисля, че истинския напредък в живота се измерва с две неща -здраве и щастие. Ако индикаторите показват плюс, значи сме постигнали достатъчно.

Google+ Comments