Люти чушки у дома

Типично, в домашни условия се отглеждат декоративни растения. Някои видове палми и цъфтящи ни привличат погледа и ни карат да се гордеем със своите зелени любимци. Напоследък в доста модно се превърна отглеждането и на подправки, независимо дали имаме къща или живеем в апартамент. На терасата, на перваза, в дневната или в определено кътче от кухнята. Някои проявяват повече творчество и използват жилищното пространството, за да превърнат затвореното помещение в истинска градина.

Но какво ще кажете за плодовите растения? Вярно е, че някои си имате малки лимонови дървета, но това съвсем не е толкова необичайно като това да си посадиш домати, краставици или люти чушки на терасата, например. А още по-необичайно е, когато тези три изброени плодни растения са в самия ти дом.

home-chili-peppersНаскоро видях, че и дори се обзаведох, с чудесни чушчици. Алено червени, много лютички,  които при това са неописуемо вкусни (ако обичате пикантната храна, разбира се). Когато ги видях на витрината на цветарския магазин, първо си помислих, че са от тези декоративните тревисти саксийки, чиито плодове не стават за нищо друго, освен за украса. След това цветарката ме убеди, че точно тези стават и за похапване и аз си ги взех. За да не изглежда много градински кухнята ми, а по-скоро закачлива, добавих малка фигурка, прикачена към дървена пръчица. Забучих я в саксията. Представлява много люто черно коте, т.е животинка, която гледа сърдито над чушките.

Получи се забавно. Минавам, поздравявам намръщения пазител на лютия плодов зеленчук, откъсвам една или две, измивам и добавям към салата, сърмичките или слагам на масата, всеки да си избира с какво да си хапва. Понякога препичам и овкусявам с оцет, сол и олио. Стават душички. А ти какво отглеждаш у дома?

Google+ Comments