Как да използваме ефективно различните видове тигани?

тиган с месо

Съществуват много различни видове тигани. Понякога е трудно да решите кой от тях ще ви свърши най-добра работа и в кой да инвестирате. Добре е да познавате различните видове съдове за готвене. Само така ще успявате да приготвите най-добрата храна с минимални усилия.

В следващите редове ще се запознаете по-подробно с различните покрития за тигани. Така ще може да решите кой тиган ще ви свърши най-добра работа за храната, която обикновено приготвяте вкъщи. Ще ви позволи и да прецените дали се нуждаете от по-специализирани тигани за по-добри резултати като тигани Anmar, които са предвидени да издържат на високо натоварване и професионална употреба. Нека да разгледаме различните тигани и тяхната употреба детайлно.

Тигани от неръждаема стомана

Най-доброто в неръждаемата стомана е това, че е изключително стабилна и трудно може да й се окаже влияние. Това е една от причините топ-готвачите да залагат на този класически вид тигани. Другата причина е, че неръждаемата стомана разпределя много добре получената топлина и сготвя храната пълноценно. В резултат на това, храната не залепва по тигана.

Експертите съветват винаги да затопляте тигана преди до добавяте мазнина за готвене. Така се намалява риска от залепване. Може да тествате като капнете малко вода. Ако водата се раздели на малки капчици, които бързо се изпаряват, значи повърхността му е добре загрята и готова за готвене. Винаги помнете, че най-добрият начин да се грижите за тигани с покритие от неръждаема стомана е като ги оставите да изстинат, преди да ги измиете. Също така не трябва да използвате груби материали за почистване, поради риск от надраскване.

Тигани с незалепващо покритие

Обикновено се правят от стомана или алуминий със специално покритие, което прави така, че храната да не залепва при готвене. Поради това им качество, тези тигани се ползват за готвене с по-малко мазнина, както и с по-лесното си почистване. Един от проблемите им е, че при повреда не незалепващото покритие, или пък надраскване, тигана трябва да се сменя с нов. Поради тази им слабост, тиганите с такова покритие е добре да се ползват без метални прибори, защото именно така може да ги предпазите най-добре. Вместо това ползвайте само дървени или силиконови прибори за приготвяне на храна в тях. Тиганите с незалепващо покритие са традиционно добри в приготвянето на палачинки.

Тигани от желязо

Тиганите, както и другите съдове от желязо, са известни със здравината си. Вероятно имате няколко такива, които са ви завещани от прадедите ви. Но за да се запазят тези уреди през времето е необходимо за тях да се полагат грижи. Това най-вече включва почистване след ползване и подсушаване. Експертите съветват желязото да се покрива с много тънък слой мазнина няколко пъти в годината. По време на готвене този слой се изпича около материала, създавайки незалепващо покритие, което изпълнява и предпазни функции.

Този вид тигани се нуждаят от време за затопляне преди да сложите каквато и да било храна в тях. Но пък за сметка на това са доста функционали, защото може да ги използвате както на котлон, така и директно в печката. По този начин може да започнете месо на тиган, след което да продължите процеса по приготвянето му директно в печката.

Тиган за индукционен котлон

Ако използвате индукционен котлон вкъщи, то трябва да знаете, че за него са подходящи само определени тигани. Индукционните котлони затоплят тигана, а не повърхността на котлона. Колкото по-проводим на топлина е тигана, толкова по-добре ще сготви храната. В този ред на мисли, тиганите от неръждаема стомана, както и железните тигани, са добър пример за топлопроводимост. Алуминиевите и медните тигани не работят добре на индукционен котлон. Опознавайки по-добре тези основни видове тигани вие може да прецените по-добре към кой от тях да се насочите. Може да експериментирате с различни видове, докато откриете този, с който успявате да приготвите най-добрата храна!

Google+ Comments