Най-красивите международни празници

Различните народи следват свои специфични традиции и уникални обичаи, според които устройват религиозните и етническите си празници. По света са се създали неподражаеми чествания на различни поводи, чиято слава постепенно се разнася надлъж и шир по цялото земно кълбо. Ето защо много народи стават приемници на чуждоземни празници и макар да нямат свои обичаи в това отношение, те са доволни да превърнат скучния ден в нещо повече от обикновен делник. Кои са едни от  най-красивите празници, придобили популярност извън пределите на собствените си държави?

1. КОЛЕДА. Дядо Коледа. Най-голям празник на християнските народи. Но излиза малко извън чисто религиозните обичаи. Като цяло сред източните православни страни е била до не отдавана разпространена идеята за Дядо Мраз и подаряването на подаръците на Нова година, като Коледата сама по себе си остава чисто християнски ден. Дядо Коледа обаче е един такъв мил и симпатичен образ, който умилява, а идеята за получаването на подаръците малко по-рано, при това с елени и шейна, кара малките деца да го обикнат. Така Коледата превзема кажи-речи 4 континента – Европа, Северна Америка, части от Южна Америка и Азия (броим като 1, тъй като и двата на са цели), както и Австралия.

2. Свети Валентин. Това си е чисто католически празник, който обаче носи послания за най-истинската и изпълваща емоция – любовта. Затова много страни по света не могат да минат без Ден на влюбените, а самият светец Свети Валентин остава само за католиците.

3. Ден на жената. Няма по-трогателно нещо от това да се нарочи ден за почит към майката, жената, даваща живот и носеща в себе си способността да създава живот. Тъкмо за това този празник е универсален и световно тачен.

4. Холи. Независимо традициите, независимо религията, красотата на индийския празник Холи превзема света. Борбата с цветен прах, забавлението, създаването на положителни емоции, които правят всички щастливи е същественото. Все повече страни организират своеобразни пъстри битки на този ден най-вече за радост на деца и тийнейджъри. holi dog

5.Хелоун. Наближаващият празник набира все по-голяма популярност. Но не с религиозната си значимост, а с настроението, което създава, заради възможността на хората да се маскират и да си правят бели. А маскарадът и пакостничество не знайно защо привлича всички ни. Не може само във Венеция да има фестивали с маски и само в Рио де Жанейро да се предрешават екзотично. Идеята на Хелоуин да се маскираме за да гоним злото е десет пъти по-привлекателна и печели, просто защото се крием зад мисълта, че помагаме на доброто. При това кой го интересува, че трябва да е страшен в облеклото си. В много страни забравяме за зомбитата, а сме секси вещици, палави дяволчета или мъжествени Зоровци.

Сещате ли се за още красиви международни празници или празници, които добиват международна известност?

Google+ Comments