Хигиена и полезни навици

Не случайно една мисъл казва, че ние сме това, с което се храним. Ако всеки един читател се замисли с какво и как задоволява дневния си апетит в 90% от случаите ще придобие една доста неприятна представа за себе си.

Като вземем пример от популярно британско предаване, нека сложим на една, в нашия случай въображаема, маса каквото сме изконсумирали през деня. Чаша кафе (от закуската), мини кроасани (обекуска), до тях се нарежда сандвичът с някаква съмнителна шунка, добавяме вафлата, плюс още едно кафе или газирано, заредените на бюрото гризини или бонбони. За не малко хора изброеното е огледало на дневното им меню. Това са доста калории, мазнини и бързо разградими въглехидрати. А сега помислете откъде купихте всикчо това? А дали измихте ръцете си преди хранене?

Washing hands.Колкото и да не ви харесва мисълта, в много случи не спазвате добра хигиена. Първо – купувате каквото ви попадне и откъдето ви попадне. В немалко заведения за бързо хранене картофите се пържат в една и съща мазнина, която не се сменя, а долива. Различни меса и яйца се приготвят на една плоча, независимо риска от салмонела. Сосове, изложени на горещината също могат да доведат до неприятни стомашни проблеми. Второ – често пропускате миенето на ръце. В редки случаи ползвате мокри кърпички или модерния гел-дезинфектант.

Друг вариант: мюсли,  плодове, салата, супа и стабилна порция приготвена или полуготова храна за вечеря. С едно съм съгласна – зеленчуците и някои плодовете съдържат “сложни” въглехидрати. Наричат се така, тъй като структурата им е естествено сложна и съдържат фибри, което забавя освобождаването на енергията в храните. Мюслите и супите подобряват храносмилането и действат благоприятно за перисталтиката на червата. Дотук добре.

Но независимо дали сте от първите, които се хранят безразборно, или от вторите, които се стремят към здравословен живот.. и в двата случая грешите!!! В менюто ви липсват съставки като ядки, млечни продукти, пълнозърнест хляб, риба.

За да промените това е необходимо да придобиете полезни навици. Първо – да купувате качествени продукти от места, покриващи санитарните изисквания. Нищо до булеварди, квартални дупки и “нагазинчета” не е подходящо, защото не знаете как се съхраняват там стоките. Второ – да миете добре плодовете и зеленчуците преди да си направите салата, както и да следите за личната си хигиена. Няма по-добро средство от сапуна преди хранене. Бързото похапване на бюрото в офиса също не е извинение да не станете да си измиете ръцете предварително. В много случай бактерии се пренасят от онова, което докосвате, независимо ваше или чуждо – тефтера, химикала, клавиатурата, стола, бравата на вратата, ключа за офиса, градския транспорт.

Бъдете по отговорни към здравето си. Никога не е късно, дори от  днес да започнете да култивирате добри навици за хигиена и хранене.

Google+ Comments