Кисело мляко, ябълка и хляб от фирма Елиаз за здраве и бодрост

stock-footage-joyful-young-woman-eating-green-apple-is-healthyКогато става въпрос за диети, здраве и дълголетие, нека си признаем, че всички се интересуваме от това и следим за полезни статии и съвети. Аз лично се старая да спортувам, да се храня целесъобразно и много вероятно да ме засечете в някой биомагазин в търсене на разни семена, диeтични храни и органични плодове и зеленчуци. Те обаче са малко по-скъпи от тези в обикновените супермаркети. Затова и след като изтъня портфейлът ми, установих, че всъщност, за да сме здрави и всяка сутрин бодро да поздравяваме слънцето е нужно единствено да пазаруваме и да се храним разумно. И ето какво най-често похапвам и започнах да се чувствам чудесно.

Киселото мляко най-обичам от дете! Уникалният ни любим продукт съдържа полезни бактерии, белтъчини и витамини, които подсилват организма. А най-хубавото кисело мляко е домашно приготвеното. Аз си набавям прясно мляко от млекомат, а понякога пред съседния блок идва бусче на млекар от близкото село и продава продукт собствено производство… демек от кравите си. Имам мултикукър на Philips и с програма за йогурт си подквасвам мляко сама. Става божествено!

Сиренето на салата най върви! – шопска или само с домати и маслини, обичам го и ей така, когато просто отворя хладилника и гледам да чопна неща. Всеизвестно е, че нашето бяло саламурено сирене е признато по целия свят с хранителните си качества и полезност заради високото съдържание на протеини, соли, аминокиселини и минерали като калций, цинк, магнезий. Спомага възстановяването на организма след грип или стомашни неразположения. Аз съм поръчала на една колежка от работа, която купува с килограми от мандра, да взима и за мен.

А знаете ли, че пълнозърнестият хляб е една от най-ценните храни за хората? В пълнозърнестия хляб трябва да има пшеничен шрот и най-различни семена – сусам, мак, слънчоглед, лен, соеви зърна, овесени ядки и други… Съдържа полезни фибри, витамини и минерали, които доставят на организма необходимата енергия. Полезни са за диабетици, хора с висок холестерол, а за мен – за здравословен начин на живот и поддържането на перфектната диета. Лично аз предпочитам този на фирма Елиаз, който е вкусен и на разумна цена. Харесвам още с мюсли и немски ръжен хляб, пак на Елиаз.

Ябълка. Много плодове не се препоръчват за диабетици, хора с гастрити и колити, високо кръвно или затлъстяване. Ябълката обаче е универсална и подходяща за всеки. Не случайно британците са казали: „Една ябълка сутрин и лекарят не ти е нужен”. Вярвам им!

Риба и пиле. Това са може би единствените меса, които ям. Свинското ми е тежко, телешко приготвям рядко, а агнешко обичам, но само по празници. Пилешкото е източник на белтъци (идеално за подрастващите) и на селен (намалява риска от артрит). Освен това не е мазно и се смила лесно от организма. А риба гледам да похапвам поне веднъж седмично като купувам прясна и я запичам на фурна.

Има много начини да комбинирате тези полезни харни. Ето как го правя аз:

Сутрин: Препечена филия пълнозърнест хляб (купувам си от този на фирма Елиаз, хлебозавод Горубляне) с масло и сирене + билков чай/кафе
На обед: риба със салата
Следобед: 1 или 2 ябълки
Вечеря: пилешко с картофи или ориз + 1/2 кофичка кисело мляко.

Google+ Comments