Кое ни пречи да видим таланта?

Всеки е чувал за Адам Ламбърт. Ако не сте чували точно името му, то няма как да не сте чували неговата музика. Почти всяко радио я върти, почти всяка музикална телевизия излъчва негови клипове. Адам е талантливо момче и още от дете се занимава с музика. Любимец е на публиката на Мюзик Айдъл в Америка и всеки очаква да спечели, тъй като над 2 милиона зрители гласуват за него по време на цялото предаване. В нощта на финала обаче в интернет излизат провокативни негови снимки, които изваждат на показ сексуалната му ориентация. А именно – Ламбърт е хомосексуалист. Това автоматично го прави втори в класирането. След драматичния финал на Мюзик Айдъл милион разгневени фенове изразяват публично мнението си в социалните мрежи, че мнозина са променили вота си поради предразсъдъци, което е срамно. Дори реалният победител, с много по-нисък, бледнеещ глас на фона на плътния тенор на Ламбърт, казва, че това е лудост и не той заслужава да спечели наградата.

По какво съдим талантливите хора?

По сексуалната им ориентация? Или по етническата им принадлежност? Наблюдавайки обкръжението си, смея да твърдя, че макар и в 21 век, обществото ни не приема различните, колкото и да твърди  и да се кълне в обратното. Повечето хора ще изберат не по съвест и по природни дадености, а по етническа, религиозна принадлежност, пол и прочие и прочие… Ламбърт е само един пример.

Лично аз мисля, че различният не трябва да бъде пренебрегван. Той не ми пречи и бих общувала с него. Бих била приятел. Единственото, което би ме шокирало, е той да афишира спецификите на своята различност на показ, на публично място. Независимо дали това означава, че той е сексуално различен, ром, мюсюлманин, будист или друг. Както аз пазя моите характерни особености за мен си и за дома си, така се надявам и те да ги пазят за себе си.

По мое мнение, Ламбърт с нищо не дразни и не афишира. (Вижте, Азис е друга работа и там имах голямо дразнене.) Музиката, разбира се, като тип и популярност е на светлинни години, на галактическо разстояние, но разбрахте какво искам да ви кажа. А сега вижте произволно избрана от мен песен на Ламбърт и си направете свои собствени изводи:

Google+ Comments