Орлово око в действие

Орлин Алексиев

Преди малко повече от 10 години по кината излезе филмът „Орлово око“, в главната роля на който е Шая Лебьов. Интересен и динамичен екшън, в който се засяга темата за дигитализирането на голяма част от услугите в градовете, видеонаблюдението и Изкуствения интелект.

Странно е, когато осъзнаем, че само преди десет години темата за Изкуствения интелект е била в голяма степен в сферата на фантастиката. Да, учените са правили разработките си, но задоволителен резултат така и не са получавали. А днес вече има редица алгоритми, които разчитат на Изкуствения интелект и той започва да управлява все повече технологии от нашето ежедневие.

Връщайки се десет години назад обаче, страхът от непознатото и от грешката е на преден план. Това е и основната тема във филма „Орлово око“, в който излязъл от строя Изкуствен интелект, използва всички дигитални средства в града, като камери, рекламни табели и прочие, за да постигне целта си. Каква е тя? Няма да ви разкривам, за да може да ви е интересен филмът, ако не сте го гледали.

Защо споменавам този филм? Това, което ме вълнува всъщност e концепцията за изграждането на градове, управляващи се от електронни системи за сигурност, трафик и прочие. Наричаме ги „умни градове“, като една от основните задачи е да ги планираме по начин, благодарение на който те ще си бъдат самодостатъчни от гледна точка на ресурси. Защото в момента този тип териториални единици разчитат на доставка на електроенергия и вода за битово потребление, извън пределите на градовете. В същото време, животът в градовете е по-рентабилен от гледна точка на това, че има по-лесен достъп до професионално развитие, образование, услуги, жилищата са по-малки и изискват по-малко ресурси за тяхното поддържане и т.н.

Тези преимущества със сигурност привличат много хора, които се насочват към градовете и процентът на хората, населяващи ги, в световен мащаб, не спира да расте. Ето защо една от основните отговорности на местните власти е да осигурят сигурността на хората, населяващи все по-гъсто населените райони.

В София в тази насока се работи посредством доизграждане и развитие на системата за видеонаблюдение. Тя стартира през 2007-а година, а сред обектите са 220 училища и детски заведения и над 130 публични площи общинска собственост – пешеходни зони, подлези градски градинки, паркове, паметници, входно-изходни точки на столицата и др., съобщи Орлин Алексиев – председател на Съвета за управление на СОПФ, в интервю за новинарска медия.

Със средства от Фонда за периода от 2015 до2019 са изградени и ще бъдат изградени още системи за видеонаблюдение в общинските детски градини, допълни още Орлин Алексиев.

Google+ Comments