Отдалечаване от семейството и близките

Растем и се развиваме, няма как. С това идват в живота ни много емоционални първи стъпки като първата квартира, заживяването с партньора, а след това и божествени събития като годеж, сватба, раждане. Общото между тях е, че малко или много се отдалечаваме от семейството и роднините си в името на това да свием свое собствено гнездо.

call to your parentsИма една приказка, която казва обаче, че дъщерите остават за цял живот. Разбира се, всичко зависи от възпитанието, но за разлика от сина, стараещ се да стане по-бързо самостоятелен, то дъщерите запазват връзката със семействата си завинаги. Търсят подкрепата на майките си покрай раждане, обаждат се за готварски съвети, да споделят или да си поплачат. В повечето случаи дъщерите са по-грижовни и към татковците. Всеизвестно е, че именно те са тяхната слабост.

Може ли обаче да съществува конфликт между старото и новото семейство? В много случаи – да. Има връзки, в които отсрещният партньор е много упорит, голям индивидуалист и има претенции за това колко често ходи на гости при родителите й, колко често ги посещават тъщата или тъста. Има много против споделянето и смята, че жена му не трябва да звъни толкова често на майка си за разните му там съвети или просто ей така. Това е един не рядко разпространен сценарий, който за жалост се развива както при мъже, така и при жени и е една от причините за отдалечаване от семейството.

Какво да правите, ако вашата половинка е толкова обсебваща и с подобно мнение по този въпрос? Най-добре седнете и поговорете. Обяснете му, че семейството си е семейство и тъй като те са се грижили за вас – дали са ви възпитание и образование, не е редно когато остаряват и имат нужда от внимание вие просто да ги зарежете. Подобна неблагодарност не бива да е присъща за никого. След това се опитайте да намерите баланс на взаимоотношенията във връзката ви като се съобразите с желанията му, и не накърнявате вашите собствени интереси и нужди да сте близо до корените си. Все пак винаги можете да звъннете на близките си, за да ги питате как са, докато отивате до магазина или се прибирате от работа. Той няма да разбере, а вие ще сте доволни. И не забравяйте – вашите собствени деца ще следват примера ви след време.

Google+ Comments