Тълкуване на понятието “любов”

23.punctuation-logosОпределено любовта се възприема различно. Може би е заради всички нейни проявления, които, да си го кажем в прав текст, объркват представителите на силния пол.  Имаме обич, любов, влюбеност, обожание, вманиачване, харесване, привлеченост… все нюанси на едно и също чувство, които мъжете трудно могат да разпознаят. Проблемът идва от там, че когато имат отношения с една жена те обикновено се чудят как точно да ги формулират – дали просто я харесват, дали са влюбени или физически привлечени. За това не рядко когато жена попита мъжа “Какво изпитваш към мен?” , той й отговоря след няколко минутен размисъл “Ами, хубаво ми е с теб”. Но това “хубаво ми е” е достатъчно да възпламени яда й.

Дали ние, по-нежния пол, можем по-добре да дефинираме понятието заради нашата по-силна чувственост, не е съвсем сигурно. А да не изключваме и факта, че някои мъже са много наясно със себе си, но просто не искат да го признаят. Разликата между основните понятията обаче, трябва да е налице. Любов е обикновено чувството между мъжа и жената – онова, което възниква след като минете през харесването и физическото привличане. Бих казала, че то ознаменува и двете. Обичта е по-късния етап, когато вече се чувствате свързани. Тук ключовата дума е “свързани”, за това се казва, че изпитваме обич към родителите си, кучето, децата, любимата възглавница (например). Вманиачването не е много хубаво нещо – то няма физически аспект, нито свързаност – то е просто психологическа нагласа, най-често едностранна. Свързано е с чувството на неудовлетвореност, безпочвени копнежи и наранено его. Обожанието, аз лично го свързвам с някаква ненаситност.

От какво идва цялото недоумение, след като изписах тези общоизвестни факти. От това, че всеки има различна чувственост.  Някои хора са по-големи индивидуалисти и имат нужда от повече лично пространство, други пък се сблъскват с наложена от семейството представа и не знаят какво да правят, когато любовта ги застигне и не са сигурни дали е любов изобщо. Но най-сигурният знак, че тя е дошла, независимо дали можете да я определите, или не, е когато желаете да сте точно с този човек и не си представяте да не го виждате за по-дълъг период от време.

Google+ Comments