Говорите пред хора? Защо не замълчете за 2 сек.

Аз съм любопитна личност. Обичам да търся интересни факти, да научавам нови неща и като цяло да обогатявам общата си култура. Когато попадна на нещо, което смятам, че заслужава повече внимание, дори ви го споделям в блога си.

В този ред на мисли днес ще се съсредоточа върху една специфика от сферата на общуването. Предполагам, че всеки от вас знае какво е вербална и невербална комуникация. Знае, че думите, които изричаме, всъщност са много малка част от информацията, която предоставяме, докато общуваме. Облеклото ни “говори” за нас самите, мимиките и жестовете ни също, изражението на лицето ни, позата и уханието на тялото ни, разположението ни спрямо останалите предмети и хора в помещението… Стига да умеем да различаваме сигналите и знаците около себе си, можем да черпим почти неизчерпаема информация, която неминуемо да ни е полезна.

Знаете ли също така по колко различни начини можете да използвате силата на гласа си? Повишете го малко или го направете по-дълбок и добивате авторитетност. Снижете го и може да добиете вид на притеснени. Ако същевременно с това го напрегнете, сте способни да накарате всички около вас да замлъкнат, притаили дъх, за да ви чуят добре. Добрите лектори и умелите публични личности много правилно използват силата на своите гласове. Но ако вие не се чувствате достатъчно уверени във владението на това умение, може да използвате още една отработена техника – тази на тишината…

670px-Prepare-Notes-for-Public-Speaking-Step-07Когато изнасяте реч, презентация или просто говорите пред хора, спрете за 2 секунди между 2 изречения, за да напрегнете публиката. Важно е да не прекалявате, но и да задържите тишината достатъчно дълго, за да окаже ефект. В този случай няма да се получи онова познато неловко мълчание, което често става тягостно, защото идеята не е, че няма какво да кажете. Просто го отлагате 2 сек. напред във времето. Замълчавайки, насочвате вниманието на хората обратно към себе си. Те знаят, че вие ще продължите да говорите, затова не е неловко, а напрегнато. Пробвайте, това е техника, която всеки от нас може да приложи, ако му се наложи да говори публично. Не е трудна за изпълняване, а предимствата й са неоспорими.

Google+ Comments